5 tips om snel geld te lenen zonder bank!

Meestal berekenen traditionele banken hogere rentevoet voor het afsluiten van een lening. Zo was het vroeger althans, want ook banken hebben zich de laatste jaren aangepast. Als je toch een krediet zoekt buiten de banken om, dan is dit mogelijk via een aantal andere opties. Voor snel geld lenen zonder bank zou je met een familielid of vriend kunnen praten om te zien of die jou de hand kan toesteken. Je hoeft vaak niet eens rente te betalen, dus dat is mooi meegenomen. Zorg dat je de details goed overlegt en op papier zet, zoals het bedrag, de duurtijd en eventuele rentevoet; dit voorkomt misverstanden en houdt de relatie gezond.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Een tweede mogelijkheid om snel geld te lenen zonder bank is een lening van een particuliere aanbieder te regelen. Er zijn mensen die hun vermogen investeren door leningen aan te bieden. Je kan hen vinden in de advertenties in de krant of op online marktplaatsen. Onderzoek wel of die persoon betrouwbaar is door ervaringen van leners te bestuderen en contact te hebben met de aanbieder. Ook hier moet alles schriftelijk worden vastgesteld, liefst in het bijzijn van een notaris. Crowdfunding is ook een optie: je kan online je project etaleren en mensen kunnen helpen door kleine bedragen te storten om je project van de grond te helpen. Uiteraard moet je hen wel terugbetalen als het allemaal loopt.

Een andere optie – vooral als je geen inkomen hebt – is om naar het pandjeshuis te stappen en een waardevol bezit in onderpand te geven. Daarvoor krijg je geld. De enige officiële (en oudste) instelling waar dit wettelijk kan, is de Berg van Barmhartigheid in Brussel. De openbare instelling heeft een sociaal karakter en de inpandgever kan zijn onderpand na een bepaalde termijn terugkopen of laten verkopen. Als de termijn verstreken is en de inpandgever kan niet terugbetalen, dan is hij het onderpand kwijt en wordt dit meestal openbaar verkocht.

Bij geen van deze opties wordt een CKP-keuring uitgevoerd. Als jij ooit een lening hebt afgesloten en niet of te laat hebt afgelost, sta je op de zwarte lijst (en dat blijft 10 jaar staan). Banken en andere officiële kredietgevers controleren of iemand op de zwarte lijst staat als de lening meer dan 1000 euro bedraagt. Dit betekent dat je toch even op de websites van de reguliere aanbieders moet kijken als je lening niet meer dan 1000 euro bedraagt; ook zij zullen geen CKP-keuring uitvoeren. Als je niet op de zwarte lijst staat, dan kan je ook grote leningen scoren bij online kredietaanbieders; zij hebben een licentie van de Belgische regering ontvangen (controleer dit) en staan goed bekend.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

De truuk bij snel lenen zonder bank is om zoveel mogelijk aanbieders te vergelijken. Vooral voor kleinere leningen kunnen er behoorlijke verschillen zijn in de aflossingen. Voer daarom altijd zoveel mogelijk simulaties uit op de websites van de aanbieders. Zo kan je snel vaststellen wie de goedkoopste lening aanbiedt. Je houdt toch liever zoveel mogelijk geld in eigen zak?

Let op: geld lenen kost ook geld.