6 gouden tips om geld te lenen met een uitkering!

Het is vervelend als je je baan kwijt bent en je moet leven van een werkloosheidsuitkering. Of wellicht ben je al langer niet in staat om te werken en ben je afhankelijk van een ziekte-uitkering. Je kan eigenlijk maar net de eindjes aan elkaar knopen, en als er dan plots kosten opduiken heb je het moeilijk. Er is wel eens een maand dat alle facturen op hetzelfde moment op je mat vallen. Dan kan het zijn dat je halverwege de maand ineens erg krap zit. Het is dus fijn als je een kortstondige lening kan afsluiten om de laatste weken te overbruggen. Maar is het eigenlijk wel mogelijk om te lenen met een uitkering?

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Je uitkering zal meestal nooit zoveel bedragen als een inkomen uit je full-time job. Het is daarom niet gemakkelijk om een lening te ontvangen van een bank; dit zijn commerciële bedrijven en zij moeten winst kunnen halen uit hun investering. De bank zal zich ook zorgen maken of je de lening kan terugbetalen; je leeft immers van je uitkering en dat is vaak maar net aan. Een bank kan beslag leggen op een (groot) gedeelte van je uitkering, maar liever bedenken ze zich 2 keer voordat ze die verstrekken.

Er zijn een aantal andere opties waar je naar kan kijken. Ten eerste moet je je afvragen of de lening echt nodig is. Is dit het geval, loop dan eens door je woonst en bekijk wat je eigenlijk niet nodig hebt of van de hand wil doen; via een online marktplaats is het vrij eenvoudig om je spullen te verkopen. Als een dergelijke opkuis ook niet werkt, dan kan je een minilening overwegen. Bij een minilening kan je geld lenen met een uitkering zolang het om een klein bedrag gaat (meestal tot ongeveer 1000 euro). De looptijd is vaak niet meer dan 30 dagen, dus zorg ervoor dat je de maand erna alles afbetaalt.

Als het om een grotere lening gaat, zou je voor een persoonlijke lening kunnen kiezen. De aflossingen kunnen vaak over 2 jaar uitgespreid worden en zijn zelfs met een uitkering meestal wel op te brengen. Een andere optie is je familie of vrienden aanspreken om je te helpen. Wist je trouwens dat je zelfs een hypothecaire lening kan aanvragen als je invalide bent? Dit gebeurt via het Vlaams Woningfonds, dus dat is zeker ook een mogelijkheid. Maar voordat je een besluit neemt, moet je zeker eens op de websites van reguliere aanbieders kijken. Een aantal kredietverstrekkers bieden minileningen aan. Op de site kan je een rekenmachine vinden om te zien wat je gaat afbetalen. Door diverse simulaties uit te voeren bij diverse aanbieders, zal je een verschil zien in de afbetalingen.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Je ziet, lenen met een uitkering is zeker mogelijk. Uiteraard kies je voor de voordeligste aanbieder, dus neem een avond de tijd om een aantal kredietverschaffers met elkaar te vergelijken. In de simulator moet je enkel het bedrag en de duurtijd invoeren om te zien wat je aflossing wordt. Fluitje van een cent!

Let op: geld lenen kost ook geld.