Wellicht heb je in het verre verleden eens een lening afgesloten en die niet kunnen afbetalen. Dan kan je een probleem hebben om een nieuwe af te sluiten, zelfs als dit jaren geleden gebeurd is. Banken voeren altijd een controle uit bij de Nationale Bank of de Beroepsvereniging van het Krediet om te zien of je andere kredieten hebt uitstaan. Momenteel staan bijna een half miljoen kredietnemers in België op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Ook mensen die in de schuldenbemiddeling zitten, staan op deze lijst. Het wordt moeilijker om weer een lening af te sluiten, maar er blijven mogelijkheden om geld te lenen zonder toetsing.
Het slimste is om de uitstaande schuld zo snel mogelijk af te betalen. Je blijft dan weliswaar nog een jaar als wanbetaler op de zwarte lijst staan, maar in elk geval kan je na die 12 maanden weer gewoon lenen. Let op: als je een hypothecaire achterstand hebt weggewerkt, dan kan je zelfs nog 10 jaar op de lijst blijven staan. Het is ook mogelijk dat je op de lijst staat vanwege een langdurige ziekenhuisopname. Als je ondertussen je schuld netjes hebt afbetaald, kan je contact opnemen met het CKP om de situatie uit te leggen en je laten verwijderen van de lijst. En als je niet zeker weet wat je status is, kan je die checken bij het CKP.
De enige lening die geen problemen zal opleveren is het zogenaamde flitskrediet. Voor dit krediet kan je geld lenen zonder toetsing, want die start pas vanaf 1000 euro. Financiële instellingen zoals PayDay of Kredietpartner bieden bijvoorbeeld minileningen aan van respectievelijk 600 euro en 500 euro. Meestal moeten die binnen een maand worden terugbetaald. Dus als je laptop het plots begeeft en je wilt onmiddellijk een nieuwe aanschaffen, heb je hiermee een groot deel van de kosten gedekt totdat je de lening kan afbetalen. Een minilening wordt meestal afgesloten om een moeilijke maand te overbruggen en mag tot 100 euro worden opgenomen.
Maar er is nog een andere mogelijkheid. Als je huiseigenaar bent, kan je een hypothecaire lening afsluiten, waarbij je huis als onderpand dient. Dit is uiteraard aan strenge regels verbonden wat betreft de afbetalingen. Een bank zal dit nooit zelf aanbieden – er mag wettelijk gezien geen reclame voor gemaakt worden – dus je moet het zelf voorstellen. Om te zien wat de maandelijkse aflossing voor een woonkrediet is, surf je naar de website van een aanbieder. Daar staat een simulator tool waarmee jij gratis je maandelijkse aflossingen kunt berekenen. Je moet enkel het leenbedrag en de duurtijd ingeven en binnen een paar seconden heb je je antwoord.
Door dit op diverse websites te doen, krijg je een beeld van de verschillen onder de aanbieders. Maar in elk geval kan je geld lenen zonder dat de toetsing roet in eten strooit, want je hebt een onderpand. Ga er dus even voor zitten en start je simulaties om de goedkoopste lening te vinden.