Geld lenen met schulden, goed idee of uitkomst voor je problemen?

Zoals met veel dingen in het leven ligt het antwoord op een dergelijke vraag waarschijnlijk ergens in het midden. Er zijn 2 manieren om deze stelling te interpreteren: een lening afsluiten terwijl je al andere schulden hebt, of een lening afsluiten om je schulden af te betalen. Dit laatste klinkt heel tegenstrijdig, maar we gaan laten zien dat er een bepaalde logica in zit. We bespreken hier beide vormen van geld lenen met schulden.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Als je al een lening hebt, sta je geregistreerd bij het CKP. Je krijgt een ‘negatieve’ codering als je in gebreken bent gebleven met de aflossingen van die lening. Zelfs als je de lening hebt afbetaald, blijft die codering nog 10 jaar staan. Een reguliere bank zal daarom niet enthousiast zijn om jou een andere lening toe te staan. Je kan in principe naar een particulier stappen; die vind je in de krant of op schuldenforums; wees hier echter voorzichtig mee, want je kent die persoon niet. Verwar deze aanbieders niet met een officiële kredietaanbieder die online kredieten verstrekken; zij hebben een licentie ontvangen (controleer dit) van de Belgische regering, en kunnen helpen als je geld moet lenen met schulden.

Veel van deze online aanbieders zijn bereid jou een minilening te verstrekken. Dit zijn leningen tot ongeveer 1000 euro die je in een bepaalde maand door een dipje heen helpen. Je moet de lening weer terugbetalen zodra je je salaris hebt ontvangen. Je kan ook een grotere lening aanvragen via een persoonlijke lening. Het gaat dan meestal om een aantal duizenden euro’s; om bijvoorbeeld een nieuwe badkamer te installeren, een restschuld af te betalen of te voorkomen dat je je woonst verliest. Naast dit type leningen is er nog een goede reden om geld te lenen met schulden: de rente die je moet betalen op rood staan of een hoge kredietkaartschuld!

Wellicht heb je online flink geshopt en zit je nu met een hoge schuld op je kredietkaart. De rentevoet op dit soort schulden is bijna 10%, dus dat is niet slim. Ook rood staan op je zichtrekening is een dure grap. In een dergelijk geval is het beter om een persoonlijke lening af te sluiten om die schulden af te betalen, want je rentevoet op een persoonlijke lening ligt lager. Ook andere leningen kunnen meegenomen worden, zodat je alles in één lening onderbrengt, het overzicht niet kwijtraakt en geen torenhoge kosten betaalt. Het best is uiteraard om te zorgen dat je niet in een dergelijke situatie terechtkomt, maar gebeurt dit toch, dan zijn er oplossingen.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Je kan je problemen altijd met een aanbieder bespreken om te zien wat de beste weg is voor jou. Of je nu voor een allesomvattende lening kiest of een minilening, zorg dat je de kredietverstrekkers vergelijkt. Iedere aanbieder hanteert zijn eigen JKP (jaarlijks kostenpercentage), en hoe lager dit is hoe goedkoper de lening. Ga daarom een avond achter je laptop zitten en voer simulaties uit op de websites van de aanbieders. Zo krijg je een goed overzicht van de beste deal.

Let op: geld lenen kost ook geld.