Geld lenen van een particulier: is dat wel een goed idee?

Het is mogelijk dat je al een tijd werkeloos bent. Dit betekent dat het niet gemakkelijk is om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar eindelijk is het dan zover, want je krijgt een baan aangeboden. Er is echter een conditie aan verbonden: je moet een auto hebben, want je moet regelmatig klanten bezoeken. Omdat het bedrijf nog niet zolang bestaat, is er geen budget om personeel van een dienstauto te voorzien. Je zal dus je eigen auto gebruiken en een vergoeding ontvangen. Probleem is dat je geen autolening kan afsluiten om een wagen te kopen. De bank vindt je geen kredietwaardige persoon, en is niet bereid het risico aan te gaan.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

De enige weg die nog open is geld lenen van een particulier. Voordat allerlei scenario’s van criminele woekeraars voor je ogen verschijnen, bedenk dan dat er diverse types particuliere leningen bestaan. Naast de traditionele banken zijn er vandaag de dag talloze bedrijven die leningen aanbieden. Denk hierbij aan namen als Cetelem, Cofidis, BuyWay, Kredietpartner en ga zo maar door. Die kunnen als particuliere kredietverschaffers gezien worden, en de regels zijn vaak soepeler dan bij een reguliere bank. Wat bij iedere bank wel kan, is een minilening aanvragen; dit zijn leningen onder de 1000 euro, en krijgen geen CKP-check; dus als je op de zwarte lijst staat, is deze lening toch mogelijk.

Voor geld lenen van een particulier kan je uiteraard best bij vrienden of familieleden terecht. Dit wordt ook wel een onderhandse lening genoemd. Maar ook hier kleven nadelen aan. Je moet duidelijk uitleggen waarvoor je de lening nodig hebt. Als een vriend jou wil helpen, heeft hij ook het recht te weten wat er met het geld gebeurt. Het is meestal goedkoper om via vrienden of familie aan een lening te geraken; die verlangen meestal geen rente, maar je moet dit wel altijd aanbieden. Zet alles duidelijk op papier, zoals het leenbedrag, de rentevoet, de duurtijd, enz. Op die manier bescherm je je vriendschap, want alles staat zwart op wit.

Maar voordat je een beslissing neemt, voer dan eerst een aantal simulaties uit op de websites van geldaanbieders. De meesten hebben een simulator tool staan, waarmee jij gratis je lening kan berekenen. Het is belangrijk dat je je aan de aflossingen houdt, dus reken eerst uit of je die afbetalingen ook daadwerkelijk aankan. Eerst moet je betrekenen wat je per maand kwijt kan aan een krediet. Vervolgens kan je het leenbedrag en de duurtijd in de simulator invoeren. Binnen een paar seconden weet je wat je aflossingen zijn. Als dit overeenkomt met wat je kan aflossen zit je goed. Is dit niet zo, verlaag dan het leenbedrag of verleng de duurtijd.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Of je nu geld gaat lenen van een particulier of van een kredietbedrijf, belangrijk is dat je de aanbieders vergelijkt. Iedere aanbieder houdt zijn eigen intrestpercentage aan, dus zorg dat je de goedkoopste lening vindt. Door eerst je huiswerk te doen kan je de juiste beslissing nemen….en dat betekent meer geld in the portemonnee.

Let op: geld lenen kost ook geld.