Geld lenen zonder baan: hoe begin je eraan?

Je kent vast wel mensen die geen baan hebben en daarom geen lening kunnen afsluiten bij de bank. Het is al gênant genoeg dat je geen loonstrook kan voorleggen, laat staan je problemen bespreken met een onbekende bankdiender. Maar er zijn vele mensen in deze situatie, dus het is niet iets waar je je voor moet generen. Wist je dat er toch mogelijkheden zijn om geld te lenen zonder baan? Meestal niet bij je reguliere bank, maar wel bij andere kredietverstrekkers. De laatste jaren is het aantal leningen als een raket onhoog geschoten, en dit heeft voor een stijging in de aanbiedermarkt gezorgd.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Er is een serieuze concurrentiestrijd gaande onder de kredietverschaffers. Dit komt omdat je tegenwoordig heel makkelijk online een lening kan afsluiten, want het is goedkoper. Online kredietverschaffers zijn als paddenstoelen uit de grond gekropen en beconcurreren elkaar op het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Dit zijn de rente en de leenkosten in één percentage samengevat; hoe lager dit is, hoe goedkoper je lening is. Als je geld wil lenen zonder baan, kan je voor een kleine lening altijd wel terecht bij één van deze kredietaanbieders. Maar voordat je een lening afsluit, moet je zeker ook onderstaande mogelijkheden overwegen, vooral als het om een kleine lening gaat.

Ga eerst eens met een familielid of vriend praten. Die is wellicht bereid jou te helpen door een onderhandse lening te verstrekken. Zorg altijd dat je alles goed op papier zet; zo voorkom je misverstanden en blijft je relatie met die persoon goed. Een andere mogelijkheid is om een kostbaar bezit in onderpand te geven. Denk hierbij aan een sierraad, schilderij of antiek meubel. Bedenk wel dat je je bezit kwijt bent als je je niet aan de afbetalingen houdt. Denk daarom goed na voordat je eraan begint, want weg is weg.

Geld lenen zonder baan bij een reguliere bank kan soms wel als je iemand kent die garant wil staan voor jou. Dit betekent dat die persoon verantwoordelijk wordt gehouden als je je niet aan de aflossingen houdt, dus beschaam dit vertrouwen niet. Ten slotte kan je bij je gemeente informeren of je een sociale lening mag afsluiten. Er zijn specifieke kredietbedrijven die kredieten aanbieden aan mensen die financiële moeilijkheden hebben. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan ook dit een optie zijn. Hoe dan ook, bereken altijd eerst wat je maandelijks moet aflossen voor een lening. Je kan zelf al veel voorbereidend werk doen door online gebruik te maken van een leningsimulator.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Bijna iedere aanbieder heeft wel een rekenmachine op de website staan waarmee jij je aflossing kan berekenen. Je moet enkel het leenbedrag en de duurtijd invoere, en binnen een paar seconden weet je het. Deze berekeningen zijn gratis, dus doe er zoveel mogelijk; zo krijg je een goed idee wie de goedkoopste lening aanbiedt. Lees goed de voorwaarden door en let op het JKP. Eens je de beste deal hebt gevonden, kan je de lening direct online aanvragen. Zo breng je de bal aan het rollen en zijn je problemen binnenkort opgelost.

Let op: geld lenen kost ook geld.