Geld lenen zonder bank: lees dit voor je eraan begint!

Vroeger was het heel normaal om naar een bank te stappen als je een lening nodig had. Dit vertrouwen in de banken liep een flinke deuk op toen de economische crisis de kop opstak. Omdat internet al door velen gebruikt werd, ontstond er een nieuw fenomeen die het leengat opvulde: online kredietverstrekkers schoten als paddenstoelen uit de grond toen het economisch weer beter ging. Met een steeds veiliger internet handelen de meeste mensen hun bankzaken vandaag de dag gewoon online af. Zo ook het lenen zonder bank.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Een krediet bekomen zonder tussenkomst van een bank is tegenwoordig goedkoop, snel en veilig. De Belgische regering heeft ervoor gezorgd dat de rentevoet en leenkosten duidelijk vermeld moeten worden op de websites; dit wordt geëtaleerd als het JKP – het jaarlijks kostenpercentage. Omdat de online kredietgevers goed gereguleerd zijn, kiezen veel mensen voor het afsluiten van een lening via internet. Geen lange wachttijden meer bij de bank of door weer en wind diverse banken bezoeken om te zien waar je de goedkoopste lening kan bekomen.

Lenen zonder bank is nu makkelijker dan ooit. Het is zelfs zo populair dat particulieren met vermogen ook leningen aanbieden. Daar is op zich niets mis mee, maar zorg wel dat je uitzoekt of die persoon betrouwbaar is. Het voordeel van de online kredietverschaffers is ook dat je zelfs met een notering op de zwarte lijst toch een lening kan krijgen. Ook mensen zonder inkomen kunnen gebruik maken van dergelijke minileningen. De bedragen zijn klein – meestal niet meer dan 1000 euro – maar het biedt uitkomst voor hen die niet terecht kunnen bij een reguliere bank.
Ook steeds meer ouders helpen een handje om de kids op weg te helpen met een auto, aankoop van een woonst of studie. Het grote voordeel hiervan is dat er een vertrouwensband is en meestal geen rente wordt berekend. Iets wat we steeds meer zien – bijvoorbeeld via Facebook – is het zogenaamde crowdfunding. Als je geld nodig hebt voor een interessant project, kan je dit via sociale media delen en mensen kunnen een klein bedrag storten om je te helpen. Eens je project loopt, moet je dit voorschot uiteraard wel terugbetalen.

Als je wilt lenen zonder bank bij een van de vele gecertificeerde aanbieders, doe dan eerst een leningsimulatie. Omdat er vele aanbieders zijn, is er ook veel competitie onder hen. Die competitie heeft vooral te maken met het JKP. Hoe lager dit is, hoe goedkoper de lening meestal is. Door diverse simulaties uit te voeren en te vergelijken, ontstaat er een beeld van de verschillen in aflossingen onder de aanbieders. Als het om een kleine lening gaat, zijn de verschillen niet groot. Maar voor grotere leningen kan het honderden euro’s schelen aan het einde van de rit.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Doe dus eerst je huiswerk voordat je een beslissing maakt. Spendeer wat tijd achter je laptop en voer zoveel mogelijk simulaties uit om te weten waar je staat. Een gewaarschuwd mens telt voor 2, en slim zijn is van belang.

Let op: geld lenen kost ook geld.