Geld lenen zonder bank? Op de zwarte lijst? Dit is de oplossing!

Een kredietaanbieder is altijd verplicht de Nationale Bank van België te informeren over een persoonlijke lening, consumentenkrediet of woonkrediet. Zo kom je in een database terecht, en bij een betalingsachterstand van 3 maanden word je als wanbetaler genoteerd. Iedere volgende aanvraag voor een lening wordt dan moeilijk, omdat de kredietverschaffer deze database checkt. De notering is een beschermingsmaatregel voor beiden: de kredietgever wordt gewaarschuwd en jij wordt behoed voor grotere schulden. Maar wat doe je als je geld wil lenen zonder bank en je staat op de zwarte lijst?

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Je moet de lijst met probleemkredieten niet zien als een strafmaatregel, want er zijn nog altijd andere opties om te lenen. Je zou een onderhands krediet kunnen afsluiten; dit wordt gedaan met vrienden of familie. Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt over de terugbetaling en eventuele rente; zet dit helder en duidelijk op papier om misverstanden te voorkomen; je familie en vrienden moeten nog langer mee en je wil die relaties niet kapot zien gaan. Als het om een kleine lening gaat, is het mogelijk om dit gewoon online te regelen. Als je geld wil lenen zonder bank omdat je op de zwarte lijst staat, kan je bij andere kredietaanbieders een lening onder de 1000 euro afsluiten; die moet niet gecontroleerd worden, dus zolang jij de aflossingen aankan, is dit een mogelijkheid.

Je zou ook een sieraad, boot, auto, kostbaar schilderij enz. in onderpand kunnen geven. Reguliere kredietaanbieders kunnen in dergelijke gevallen bereid zijn je te helpen. Je kan je krediet ook met hypothecaire waarborg afsluiten; dit kan als je eigenaar bent van een woonst, appartement of bouwgrond. Ook als het woonkrediet nog niet is afbetaald, is het mogelijk vastgoed als onderpand te gebruiken. In een dergelijk geval is het best om de lopende kredieten samen te voegen; dan krijg je meer financiële lucht. Een andere optie is om iemand te vragen garant te staan voor jou; die persoon wordt verantwoordelijk gehouden als jij je aflossingen niet nakomt.

Als je geld wil lenen zonder bank en met een notering op de zwarte lijst, kan je je ook aan particuliere kredietgevers wenden. Dit zijn individuelen of bedrijven die hun extra cash investeren in het verlenen van kredieten. Doe uiteraard wel onderzoek naar deze aanbieders om zeker te zijn dat ze betrouwbaar zijn en geen torenhoge intrestvoet berekenen. Maar surf ook vooral naar de websites van reguliere kredietaanbieders. Voor kleine leningen kan je bij hen terecht, dus zorg dat je de goedkoopste lening afsluit. Dit doe je door een simulatie van je lening uit te voeren, gewoon online.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Door de simulaties bij diverse aanbieders te herhalen krijg je een goed beeld van de verschillen in aflossing. Dit heeft met het jaarlijks kostenpercentage (JKP) te maken – de rente en leenkosten die je nog bovenop je lening moet betalen. Hoe lager het JKP, hoe goedkoper de lening meestal is. Ga dus eerst een avond simuleren vanuit je luie zetel in de woonkamer, net zo lang totdat je weet wie de beste deal aanbiedt.

Let op: geld lenen kost ook geld.