Hoe kan je geld lenen zonder kredietcheck?

Heb je wel eens van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) gehoord? Dit is een instelling waar de Nationale Bank van België gebruik van maakt om een oogje te houden op de kredietmarkt. Alle leningen en financieringen boven de 1.250 euro met een looptijd van meer dan 3 maanden worden hier opgelijst. Instellingen en personen die van de Federale Overheidsdienst Economie een vergunning ontvingen voor het verlenen van consumentenkredieten hebben inzage in deze centrale. Waarom is dit belangrijk als je geld wil lenen zonder kredietcheck?

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Kredietinstellingen, financieringsmaatschappijen, verkopers op afbetaling, postorderbedrijven en instellingen die woonkredieten toekennen en bij het CBFA zijn, kunnen jouw gegevens opvragen als je ooit een krediet hebt ontvangen van boven de 1.250 euro. Het is dus een overzicht van jouw financiële situatie ten tijde van die lening. Wellicht heb je de lening nooit volledig kunnen afbetalen, of was je regelmatig te laat met aflossen. Je score stijgt dan met iedere wanbetaling, en deze informatie is belangrijk voor kredietverstrekkers. Je komt namelijk op de zwarte lijst te staan.

De zwarte lijst bevat namen van kredietnemers die 3 aflossingen hebben gemist of onvolledig hebben betaald op de vervaldag, die 3 maanden na de termijndag nog altijd niet vol betaald hebben, die 3 maanden na de datum van verwittiging een negatief saldo hebben bij een kredietlijn en ga zo maar door. Voor een financiële instelling die kredieten verstrekt, vorm jij dus een risico. Ook als je je schulden later afbetaalt, sta je nog minimaal 1 jaar op die lijst. Voor hypothecaire wanbetalingen is dit 10 jaar.

Toch is het mogelijk om geld te lenen zonder kredietcheck. Makkelijkste is om naar een vriend of familielid te stappen. Stel dat je al een poos werkeloos bent. Dan komt het moment dat je een baan aangeboden krijgt, alleen heb je wel een auto nodig. Een ouder of goede vriend kan wellicht bijspringen en jou uit de brand helpen. En omdat je weer een loon krijgt, kan je deze onderhandse lening aflossen. Belangrijk is om alles goed op papier te zetten; zo blijven je familie- en vriendenrelaties gezond

Veel mensen zijn te trots om hulp te vragen aan bekenden. Zolang de lening onder de magische grens van 1.250 euro blijft, zal er geen CKP-controle worden uitgevoerd. Dus als je wasmachine plots in panne valt en je hebt deze maand niet voldoende op je rekening, kan dit een oplossing zijn. Bedenk wel dat een dergelijke lening meestal op korte tijd moet worden afbetaald. Ook de rentevoet is beduidend hoger dan voor een grotere lening. Voordat je geld gaat lenen zonder kredietcheck, kijk dan ook op de websites van de aanbieders.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

De één heeft weer andere voorwaarden dan de ander, of berekent lagere of hogere rentetarieven. Voer diverse leningsimulaties uit om de verschillen te weten te komen. Pas als je alle informatie hebt, kan je een goede beslissing nemen. Overweeg dus wat de beste weg is die jij gaat bewandelen. Een wijs mens telt voor twee, dus start je simulaties alvast hier.

Let op: geld lenen kost ook geld.