Hoe moet je geld lenen zonder vast inkomen?

Het leven kan behoorlijk duur zijn. Je hebt je maandelijkse huur en je vaste lasten te betalen. Als je een werklozenuitkering of een ziekte-uitkering hebt, kan je de eindjes misschien net aan elkaar knopen. Maar een vetpot wordt het nooit. En zoals het in het leven gaat, kunnen er plotse kosten opduiken waar je niet op gerekend had. Ga dan maar eens bij je bank langs om een lening te krijgen; dat wordt heel moeilijk als je geen loonstrook kan voorleggen. Als je van een uitkering afhankelijk bent, moet je in ieder geval goed nadenken voordat je een krediet aangaat; je kan serieus in de problemen komen als die niet afgelost wordt. Maar nood breekt wet en soms zit er niets anders op. Hoe kan je nu geld lenen zonder vast inkomen?

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Met een vorm van uitkering heb je in principe wel een soort inkomen. Dit betekent dat een kleine lening niet problematisch is. Dit kan gewoon online, en zolang het onder de 1000 euro blijft, hoef je meestal geen loonfiches te sturen. Je zal nooit een woonkrediet kunnen afsluiten, maar een minilening is meestal mogelijk. Het wordt moeilijker als je geen enkele vorm van inkomsten hebt. Dan is de enige optie de welwillendheid van een familielid of vriend die je uit te brand kan helpen; die kan je terugbetalen wanneer je weer wat geld hebt verdiend. Maar er zijn nog een aantal andere opties als je dringend munt nodig hebt.

Soms is een bank of andere reguliere kredietgever wel bereid jou geld te lenen zonder vast inkomen als je een iets van waarde bezit. Dit kan een sierraad zijn of een waardevol schilderij. Ook een huis, appartement of stuk bouwgrond kan gebruikt worden als onderpand. De bank legt hier dan beslag op totdat jij de lening hebt afbetaald. Je kan ook naar een zogenaamd pandjeshuis gaan met iets van waarde. In ruil voor jou bezit, ontvang je geld. Zolang je het geld (met rente) terugbetaalt, krijg je je onderpand weer terug. Maar in beide gevallen (kredietgever en pandjeshuis) ben je je bezit kwijt als je niet kan voldoen aan de aflossingen. Denk hier dus heel goed over na

Een reguliere kredietgever wil ook nog wel eens helpen als je iemand kent die garant wil staan voor jou. Deze persoon moet uiteraard een inkomen hebben en betrouwbaar geacht worden door de bank. Als jij een aflossing mist, moet deze persoon betalen; zorg dus wel dat je je aan de afspraken houdt. Maar voordat je een beslissing maakt, is het een goed idee eerst een simulatie van je lening uit te voeren op de website van een aanbieder. Daardoor krijg je een goed idee van je maandelijkse aflossingen. Door dit diverse malen te herhalen op de websites van andere aanbieders, kan je zien dat er verschillen zijn in de maandelijkse aflossingen.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Deze simulaties belangrijk om een goed idee te krijgen van de aflossingen, ook als je geld wil lenen zonder vast inkomen. Wees dus slim en breng wat tijd door achter je laptop. Eens je weet waar je staat, kan je de juiste keuze doen.

Let op: geld lenen kost ook geld.