Lenen met een uitkering: hoe begin je eraan?

Het is niet leuk als je plots op straat staat of langdurig ziek wordt. In deze gevallen ontvang je een werkloosheid- of ziekte-uitkering; dat kan je eigenlijk ook als een inkomen zien. Het is dan wel een stuk minder dan wat je verdient met een fulltime baan, maar in elk geval komt er een minimum aan geld binnen. Meestal is het net genoeg om in je levensonderhoud te voorzien, maar je moet wel op de kleintjes letten. Maar wat doe je als je moet lenen met een uitkering? En is dit mogelijk?

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Het kan zomaar gebeuren dat je frigo ineens in panne valt. Het is net halverwege de maand en je hebt niet genoeg geld om een nieuwe te kopen. Dit zijn apparaten waar je niet 2 weken kan wachten totdat je je volgende uitkering krijgt; dan is alles bedorven. Maar er zijn opties. Je zou een vriend of familielid kunnen vragen of die jou geld kan lenen, ook als je een uitkering hebt. Het voordeel is dat je minder streng gebonden bent aan de termijn waaraan je aflost. Je zou iedere maand 50 euro kunnen afbetalen; ook met een uitkering is dat nog wel op te brengen. Zorg wel dat je alles duidelijk op papier zet, want je wilt niet dat misverstanden je relatie kapotmaken.

Een andere optie is een kleine lening aan te gaan. Zolang je krediet onder de 1000 euro blijft en je het binnen 3 maanden terugbetaalt, wordt normaalgesproken niet naar papieren gevraagd. Deze leningen worden ook wel minileningen genoemd. Je zal wel wat meer aan leenkosten moeten betalen, maar je hebt meer vrijheid om de lening af te sluiten. Omdat de kredietverstrekkers de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond zijn gerezen, is er veel competitie onder de aanbieders. Hier kan jij van profiteren, ook als je wilt lenen met een uitkering.

De verschillen in afbetaling zitten hem meestal in het jaarlijks kostenpercentage, of JKP. Hoe lager dit is, hoe goedkoper de lening meestal is. Daarom is het belangrijk om eerst de aanbieders te vergelijken. Dit doe je door naar de websites van de aanbieders te gaan en een leningsimulatie uit te voeren; bijna iedere aanbieder biedt een dergelijke tool wel aan. Je moet enkel het leenbedrag en de duurtijd invoeren, en binnen een paar seconden weet je wat je gaat aflossen. Je mag zo vaak je wilt simuleren, en het is gratis. Door dit diverse keren op diverse websites te herhalen, ontstaat een beeld van de diverse afbetalingen.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Wees dus slim en onderzoek eerst alle mogelijkheden voordat je een beslissing neemt. Dit kan gewoon via internet en je laptop, dus je moet de deur niet uit om allerlei financiële instanties af te lopen. Door eerst je huiswerk te doen en alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten, weet je binnen een paar avonden wat de beste weg is voor jou. Het is even wat werk, maar dan weet je in elk geval dat je je beslissing weloverwogen hebt genomen.

Let op: geld lenen kost ook geld.