Opgelet: lenen zonder loonstrook is niet zonder gevaar!

Het valt allemaal niet mee als geen vaste baan hebt. De facturen blijven komen en je moet ook eten. De eindjes aan elkaar te knopen valt niet mee, ook niet met een uitkering. En als je plots een lening nodig hebt, vang je meestal bot bij de bank want je vormt een risico. Maar is dit inderdaad echt zo? Je zal geen woonkrediet kunnen afsluiten maar wel een minilening, ook als je geen inkomen hebt. Je kan dus lenen zonder loonstrook, maar je moet wel voorzichtig zijn en niet in de problemen geraken.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Na de financiële crisis heeft het vertrouwen in de banken een flinke deuk opgelopen. Het gevolg was dat online kredietgevers als paddenstoelen uit grond zijn geschoten, want mensen willen toch een lening kunnen afsluiten. Deze nieuwe kredietaanbieders hebben zich via internet geëtaleerd, en dit zorgt voor voordelen. Ten eerste kunnen ze lagere kosten berekenen omdat er geen fysiek personeel nodig is. Ten tweede kan jij als cliënt alles online uitzoeken voordat je een beslissing neemt; er zijn geen wachttijden, je moet je woonst niet verlaten en je kan de aanbieders vergelijken.

Het gevold is dat er een felle concurrentiestrijd is losgebroken onder de aanbieders. Dit is goed voor jouw portemonnee, want hoe lager de kosten hoe goedkoper je lening. De aanbieders beconcurreren elkaar vooral op het jaarlijks kostenpercentage, of JKP. Dit JKP staat (verplicht) helder en duidelijk op de website, dus je kan in één oogopslag zien wie de beste deal heeft. Lenen zonder loonstrook kan bij deze aanbieders zolang je lening niet meer dan 1000 euro bedraagt; je moet dan geen documenten overleggen. Ook iemand die op de zwarte lijst staat is hiermee gedekt, want er vindt geen controle plaats.

Bedenk dat deze minilening meestal binnen 30 dagen moet worden terugbetaald. Dus als je geen inkomen hebt, moet dit geld wel ergens vandaan komen. Maar een uitkering, alimentatie, studiebeurs of kindergeld kan dit – althans voor een deel – meestal opvangen. Je kan ook een familielid of vriend om een hulp vragen. Het nadeel kan zijn dat er een emotionele factor bij komt. Het is daarom belangrijk alles goed te bespreken en op papier te zetten; zo zorg je dat je relatie intact blijft. Lenen zonder loonstrook kan ook via een particulier. Hier moet je voorzichtig mee zijn, want je kent deze persoon niet.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Controleer wat de ervaringen van andere leners is en zorg dat er een notaris bij betrokken is om te zorgen dat alles wettelijk wordt vastgelegd. Een laatste optie is het fenomeen ‘crowdfunding’. Wellicht ben je klaar om een interessant project te starten en heb je geld nodig om het van de grond te krijgen. Door je project op internet te zetten, kunnen mensen een bedrag storten om je te helpen. Het risico ligt uiteraard bij hen. Eens je project draait, is het wel zo netjes om die helpers terug te betalen. Wat je ook beslist, doe eerst je huiswerk om te zien wat de beste optie is voor jou. Eens besloten, dan kan je de wielen laten draaien.

Let op: geld lenen kost ook geld.