Je staat op de zwarte lijst van de Nationale Bank terecht als je ooit een krediet niet hebt afgelost. Als je de lening ondertussen hebt afbetaald, is het goed mogelijk dat je geen notering meer hebt en je dit niet weet. Controleer dus eerst of je daadwerkelijk op de lijst staat. Is dit het geval, dan wordt het moeilijker om een krediet te vinden. Moeilijker, maar niet onmogelijk. Wij geven je een aantal alternatieven waarmee je toch geld kan lenen als je op de zwarte lijst staat.
Iedere kredietverstrekker zal de zwarte lijst raadplegen bij kredietaanvragen. Dit is om de kredietaanbieder te beschermen tegen wanbetalingen; iemand die op die lijst staat, vormt immers een groter risico voor de kredietverschaffer. En in feite is het ook een bescherming voor jezelf, zodat je niet nog meer schuldproblemen gaat krijgen. Een lening bij een erkende kredietverschaffer is altijd het veiligst, maar als dit niet lukt, zijn er andere opties. Ga eerst eens bij een familielid of vriend langs. Die zijn vaak bereid je een hand toe te steken in tijden dat je wat extra geld nodig hebt. Zorg wel dat je de voorwaarden vastlegt op papier om misverstanden te voorkomen.
Geld lenen als je op de zwarte lijst staat kan ook als je een kostbaar eigendom in onderpand kan geven. Wellicht heb je ooit eens sierraden of een schilderij geërfd van je bomma; een kredietverstrekker zou dit kunnen accepteren als garantie voor je lening. Je kan ook naar het pandjeshuis om een bezit in te wisselen voor een geldbedrag. In beide gevallen is het belangrijk dat je de lening terugbetaalt binnen de termijn; anders ben je eigendom kwijt. Een andere optie is iemand vragen garant te staan voor jou. Dit betekent dat die persoon verantwoordelijk wordt gehouden als je niet op tijd aflost, en hij zal de schuld moet afbetalen.
Kijk ook zeker op de websites van reguliere aanbieders. Vooral als het om een kleine lening gaat, staan zij vaak toch toe dat je geld leent, zelfs als je op de zwarte lijst staat. Belangrijk is om zoveel mogelijk aanbieders te vergelijken, want er kan nogal wat verschil in afbetaling zijn onder de aanbieders. Op de websites van de aanbieders kan je leningsimulties uitvoeren om te zien wat je maandelijkse aflossing wordt. Hoe meer simulaties je doet, hoe beter je beeld van de diverse aflossingen is. Let hierbij vooral op het JKP, de jaarlijkse rente plus kosten die nog bovenop je aflossing betaald moeten worden; die zijn direct in de berekening van je aflossingen verwerkt.
Als laatste mogelijkheid kan je bij een particulier lenen. Onderzoek of de persoon betrouwbaar is, en maak een onderlinge overeenkomst die wettelijk wordt vastgelegd. Er zijn ook bedrijven die dit soort particuliere leningen aanbieden, maar doe altijd eerst onderzoek zodat je niet opgelicht wordt met een absurd hoge rente. Je ziet, er zijn altijd wel mogelijkheden om een lening te scoren. Aan jou om je huiswerk te doen en te zien bij wie je de beste lening kan afsluiten.