Waarom geld lenen zonder vaste baan geen probleem hoeft te zijn!

Na de financiële crisis van 2008/2009 hebben de banken hun leencriteria flink aangeschroefd om zeker te zijn dat ze hun kredieten terugkrijgen. Geld lenen zonder baan is daarom moeilijker geworden, maar zeker niet onmogelijk. Het makkelijkste is als een vriend of familielid jou kan helpen met een lening; zolang je alles helder op papier zet, is er duidelijkheid en blijft je relatie gezond. Maar wellicht wil je geen lening aangaan met iemand waar je een emotionele binding mee hebt. Dan zijn er nog een aantal andere mogelijkheden.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Als je geen vast contract hebt, zal een bank hogere eisen stellen om jou een lening te verstrekken. Het wordt weer makkelijker als je minimaal 25 jaar oud bent en minimaal 2 jaar werkervaring hebt. Wellicht ben je gehuwd of woon je samen met je partner. Dan is de kans op een lening ook groter, omdat je de lasten kan delen. Je mag niet op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staan, tenzij je een minilening zoekt; deze lening is maximaal 1000 euro en moet binnen 3 maanden worden afbetaald. Bij een dergelijke lening wordt geen CKP-check uitgevoerd, dus als je als wanbetaler geregistreerd staat, kan een minikrediet uitkomst bieden.

Geld lenen zonder vaste baan maar met een tijdelijk contract kan wellicht met wat hulp van je werkgever. Je baas zou een getekende verklaring kunnen afgeven waarin gesteld wordt dat je tijdelijke contract verlengd of omgezet wordt naar een vast contract. Als je een tijdelijk contract hebt, kan je ook iemand vragen borg te staan voor jou. Uiteraard dient deze persoon een vast inkomen te hebben en wordt hij verantwoordelijk gesteld als je je aflossingen niet nakomt; beschaam dit vertrouwen uiteraard niet. Je moet altijd goed nadenken over lening waar anderen bij betrokken worden, want je wilt die persoon niet benadelen.

Bij sommige banken kan je zelfs geld lenen zonder vaste baan om een hypothecaire lening te krijgen. Er wordt gekeken naar eerdere inkomsten en je inkomsten van nu. Op basis hiervan wordt een berekening gemaakt en vastgesteld hoeveel je mag lenen. Meestal wordt om salarisstroken en jaaropgaven van de laatste 3 jaren gevraagd; dit is samengevat in je aangiftes van personenbelasting. Je ziet, geld lenen zonder vaste baan is zeker mogelijk, maar je moet wat onderzoek doen. Een andere tip is de online kredietverschaffers te bestuderen.

Ontdek hier de goedkoopste leningen!

Vooral als het om minikredieten gaat, is deze optie eenvoudig: je moet geen papieren overleggen, er wordt geen check gedaan om te zien of je op de zwarte lijst staat en het geld staat vaak binnen een paar uur op je rekening. Het is belangrijk om deze kredietaanbieders met elkaar te vergelijken. De verschillen in leenkosten kunnen bij dit soort leningen groot zijn, dus doe een aantal leningsimulaties op de websites van aanbieders om de goedkoopste lening te vinden. Met een avondje werk achter je laptop weet je heel snel wie de beste deal heeft en kan je de lening gewoon online aanvragen. Top!

Let op: geld lenen kost ook geld.